Wat is een keramische kamado barbecue?
Een Kamado barbecue is een zeer herkenbaar type barbecue. Deze bestaat uit een eivormige, vuur- vaste buitenschil, vaak van keramiek, binnenwerk waarin plek is voor de houtskool en een of meerde- re roosters, een ventilatiedeurtje aan de onderkant van de barbecue en een ventilatieklep boven op de koepelvormige deksel.
Hoe werkt een keramische Kamado barbecue?
Zowel de vorm als de gebruikte materialen zorgen voor een optimale luchtcirculatie en weerkaatsing van de hitte richting het grillrooster, waardoor het eten gelijk- matig gaart. Met de ventilatiedeur en -klep kan de ge- bruiker tot op de graad nauwkeurig de temperatuur reguleren, waarna deze eenvoudig en langdurig is vast te houden. Het aanzienlijke en nauwkeurig te controleren tempe- ratuurbereik maakt een grote variëteit aan bereidings- wijzen mogelijk. Roken, grillen, braden en bakken, urenlang of klaar binnen enkele minuten, het kan alle- maal met een moderne Kamado bbq.
Geschiedenis van de Kamado barbecue
De geschiedenis van de Kamado barbecue is lang. Ge- vonden exemplaren zijn meer dan 3.000 jaar oud. Deze vroegste Kamado’s zijn ontwikkeld in China en vervol- gens in Korea geïntroduceerd. Vanuit daar zijn ze onge- veer 1.700 jaar geleden naar Japan verspreid. De klassieke Kamado bbq is een ronde, hout(skool)ge- stookte kookpot van klei, met een afneembare koepel- vormige deksel. De Japanners noemden dit een ‘ Kama- do’, wat letterlijk ‘oven’ of ‘haard’ betekent. De Kamado werd in Japan uitgerust met een binnenpot om rijst te kunnen koken, een ‘mushi Kamado’. Aan deze mushi Ka- mado werd later een rooster toegevoegd. Deze in de loop van de geschiedenis ontstane variant van de Kamado is de voorloper van wat in het westen uiteindelijk als een Kamado barbecue bekend is komen te staan. Amerikaanse soldaten die na de Tweede We- reldoorlog in Japan waren gelegerd, kwamen daar met de Kamado in aanraking. Bij terugkeer naar de Verenig- de Staten namen zij een Kamado bbq mee of impor- teerden deze, waardoor deze manier van koken ook in de VS aan populariteit won. De Amerikanen pasten de Kamado bbq’s naar hun ei- gen kookgewoonten aan. Moderne Kamado barbecues hebben dan ook het eeuwenoude model behouden, maar zijn met de kennis, productiewijzen en materialen van nu verbeterd.
Moderne verbeteringen
Veruit de meeste Kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voor- deel van een keramische Kamado bbq is de nauwkeuri- ge warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen. Door de moderne materialen is de kans op scheuren in de bui- tenschil bovendien zeer miniem, wat bij traditionele Kamado bbq’s van klei of cement juist een veel voorko- mend probleem was. Een ander vlak waarop de Kamado barbecues aan- zienlijk zijn verbeterd, is het gebruiksgemak. Sinds de introductie in de Verenigde Staten is onder meer een scharnier aan de afneembare deksel toegevoegd, ma- ken handmatig aan te passen ventilatiekanalen de tem- peratuurregulatie eenvoudiger en is de Kamado bbq door zijn wielen makkelijker te verplaatsen.
Wat is het voordeel van een keramische barbecue?
Een keramische Kamado barbecue blinkt uit in het uit- sluiten van ongewenste beïnvloeding van het eten. Zo hebben de extreemste weersomstandigheden geen invloed op de binnentemperatuur en is de barbecue in alle seizoenen te gebruiken. Daarnaast geeft kera- miek geen smaak af aan je vlees, vis of groenten, waar metalen varianten nogal eens tot een hinderlijke me- taalsmaak leiden. Mede daarom wordt de keramische Kamado bbq op houtskool gestookt, dat weinig as pro- duceert en waaraan geen stoffen zijn toegevoegd die de smaak van het voedsel kunnen aantasten. Bovendien is een keramische Kamado barbecue zeer duurzaam. Dat geldt voor zowel het materiaal als het verbruik van brandstof. Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit. Waar vlees op andere barbecues 30 procent of meer van zijn gewicht aan vocht verliest, blijft dit op een kerami- sche Kamado bbq beperkt tot minder dan 20 procent. Is een keramische Kamado barbecue eenmaal op de gewenste temperatuur, dan staat niets een geslaagde avond in de weg.