Koken op jouw kamado grill

Er zijn 2 manieren van grillen op de Kamado grill. Direct grillen en indirect grillen.

1. Bij de directe methode plaats je het rooster of spit boven de gloeiende houtskool.

2. Bij de indirecte methode wordt de deflector op de keramische ring geplaatst. Zo creëer je een hitte- schild en zal de Kamado de eigenschappen van een heteluchtoven aannemen.

Bij de indirecte methode kan de temperatuur heel nauwkeurig geregeld worden. Door het instellen van de ventilatiepoorten kun je de temperatuur reguleren. Ventilatiepoort dicht voor een lage temperatuur, open voor een hoge temperatuur.

Bij beide methodes blijft de deksel gesloten, hier-door wordt de temperatuur constant gehouden en garen u gerechten mooi en zullen daardoor minder snel aan- branden.

Bakken met jouw Kamado Grill

In een aantal stappen verandert jouw Kamado Grill eenvoudig in een steenoven, zodat je naast grillen, roken en slowcooken ook heerlijk kunt bakken met uw Kamado Grill. Afhankelijk van wat u op de Kamado Grill wilt bakken, kunt u kiezen tussen twee opties, indirect bakken en meer direct bakken.

Kies voor direct grillen met de Kamado Grill voor het ga- ren van bijvoorbeeld spareribs of een goede steak. Bij deze methode met de Kamado Grill is het van belang dat de temperatuur goed is geregeld en dat er geen sprake is van opspringende vlammen.

Kies voor indirect bakken voor bijvoorbeeld het bakken van brood. In dat geval plaats je de Pizzastone op het grillrooster. Plaats dan wel onder het grillrooster, op de deflector, een klein bakje water. Door de verdeling van de warmte kan het brood beter rijzen.

Indirect Koken op uw Kamado Grill

Indirect koken is dus een van de ‘alternatieve’ berei- dingswijze op de Kamado Grill. In tegenstelling tot bij direct barbecueën, scherm je de gerechten bij indirect koken af van de brandende houtskool. Daarmee brengt u de intensiteit van de hitte terug, zodat vlees, vis of groente langzamer kan garen.

Als de Kamado Grill eenmaal op temperatuur is, kun je beginnen met indirect koken. Op lage temperatuur kun je dus producten langzaam garen. Voor ieder gerecht dat je maakt op de Kamado Grill, is het belangrijk om te zorgen dat het gerecht de juiste garing heeft. Dit kan heel nauwkeurig door het meten van de kerntemperatuur met de Kamado Food Thermo- meter.

Om de kerntemperatuur goed te meten is het van be- lang dat de punt van de thermometer tot in de kern van het gerecht steekt. Dit doe je op het dikste gedeelte van het gerecht. Zorg ervoor dat de punt geen bot of graten raakt, daar is de therperatuur nl hoger. Na het garen van vlees, wild of gevogelte dekt je het gerecht losjes af met aluminiumfolie. Houd er met het bereiden van het gerecht rekening mee dat tijdens het rusten de kerntemperatuur nog zo’n 2 tot 3 °C kan toe- nemen.

Roken Op uw Kamado Grill

Een andere manier voor het bereiden van je gerechte is roken. Hiermee geeft u uw gerechten die kenmerkende rooksmaak. Bij het roken met uw Kamado Grill kunt u verschillende soorten rookhout gebruiken. U kunt gebruik maken van houtsnippers( wood chips), houtbrokken( wood chunks) of een grillplank. Het rookhout legt of strooit u rechtstreeks op de gloei- ende houtskool. Door de lage temperatuur tussen de 70 °C en 100 °C zal dit niet in vlammen op gaan. Hierna plaatst u het hitteschild met daarop het RVS- rooster met daarop uw vlees, vis of gevogelte.

Voor grote stukken vlees, is de slowcook methode heel geschikt. Dit doe je op dezelfde manier als bij het roken alleen met een iets hogere temperatuur en een langere bereidingstijd. Een andere optie is het gebruik van een grillplank. Hier- mee rook je het gerecht op hoge temperatuur. Deze plank wordt voor gebruik minimaal een uur in het water geweekt zodat deze geen vlam vat. Het roken op een grillplank gebeurt op temperaturen boven 200 °C. Het vlees, vis of gevogelte wordt direct op de plank ge- legd. Hou daarbij het gerecht in de gaten omdat de ga- ring sneller gaat.

Onderhoud kamado grill

Wanneer je de Kamado Grill niet gebruikt, bescherm deze dan met een speciaal hiervoor verkrijgbare regen- hoes of plaats hem onder een afdak. Controleer regelmatig alle bouten en moeren en draai deze zo nodig weer vast. Het scharnier af en toe inspuiten met siliconenspray. Let op dat de deksel gesloten is. Controleer regelmatig of de band niet gezakt is. Door intensief gebruik kan het vilt hard worden. Verwij- der dan het vilt en maak de ondergrond eerst zorgvul- dig schoon. Gebruik hittebestendige lijm die niet scha- delijk is. Het is aan te raden de thermometer af en toe te ijken. Hiervoor kunt u het beste de thermometer demonteren en vervolgens te controleren of deze in kokend water 100° C aangeeft. Wanneer nodig kunt u het verensysteem oliën. Door een druippan te gebruiken voorkomt u dat het hitteschild vuil wordt door marinades en druipend vet. De roosters kun je het beste na gebruik direct schoon- borstelen met een Kamado steam BBQ cleaning brush. Het gietijzeren rooster nog inwrijven met een keuken- papier met plantaardige olie, zo blijft je rooster mooi.