DE BESTE HOUTSKOOL BRANDSTOF VOOR JE KAMADO

De beste brandstof voor je Kamado is houtskool. Waarom dit is en welke verschillen er eigenlijk zitten in houtskool ga ik helemaal uitleggen in dit artikel. De brandstof heeft invloed op het gebruiksgemak, smaak en kwaliteit van de gerechten die je uit je Ka- mado gaat toveren. Het is dus belangrijk om de juis- te houtskool te kiezen.

Gebruik enkel natuurlijke producten

Allereerst is het belangrijk om enkel natuurlijke produc- ten te gebruiken in je Kamado. De Kamado is namelijk luchtdicht afgesloten en is zuurstofarm aan de binnen- kant. Dit is precies de reden waarom je zo lang met je houtskool kunt doen in je Kamado. Het effect hiervan is echter ook dat je alles proeft in je gerecht wat je binnen- in je Kamado gebruikt. Het is daarom super belangrijk enkel natuurlijke producten te gebruiken. Dus absoluut géén zaken zoals witte chemische aanmaakblokjes, lam- penolie, terpentine etc (ik maak de gekste dingen mee) gebruiken om je Kamado aan te steken. Gebruik ook geen briketten als brandstof, gebruik altijd 100% natuurlijke houtskool in je Kamado. In briketten zitten bindmiddelen (hoe krijg je anders een mooi ge- perst blokje), wordt houtskool gruis (afval) gebruikt en/ of wordt afvalhout gebruikt van ongecontroleerde her- komst. En dit hout kan best verf of impregneermiddel bevatten. Neem het risico niet, gebruik gewoon lekker houtskool in je Kamado. Chemische rotzooi trekt boven- dien in je poreuze keramiek, dit proef het direct terug in je gerecht maar ook nog de keren daarna.

Houtskool: hoe herken je goede houtskool?

Houtskool is een leuk onderwerp. Het is erg betekenis- vol binnen het uiteindelijke gerecht wat je gaat maken qua smaak. Naast de smaak die houtskool geeft kan je houtskool vergelijken op basis van kwaliteit, consisten- tie, brandvermogen en prijs. Op gebied van kwaliteit en consistentie is het belangrijk dat je een kwaliteit continu voorhanden hebt. Niets is zo irritant namelijk dat je lekker wilt gaan koken en je houtskool niet in orde is. Herkomst en een goed product zijn belangrijk. Van welke boomsoort houtskool wordt gemaakt beïn- vloedt in hoge mate de smaak. Je hebt houtskool van bijvoorbeeld eik of walnoot, deze zijn al smaakvol en een beetje kruidig. Het nadeel is wel dat je deze smaak in ieder gerecht terug krijgt. Persoonlijk vind ik het daarom handig om een neutrale smaak te krijgen van de houts- kool, wanneer ik smaak wil toevoegen voeg ik rookhout aan de houtskool toe om de perfecte smaakcombinatie te maken. Het brandvermogen kun je herkennen aan de dicht- heid van de boom waar de houtskool van is gemaakt en de grote van de blokken. Hoe hoger de dichtheid, hoe zwaarder een blok van hetzelfde formaat wordt en hoe langer je ermee kunt koken en des te hoger de tempe- ratuur die je kunt behalen. Dus vergelijk een blok van 10x10cm van een lichtere boomsoort en een zware boomsoort naast elkaar, je zult het verschil zien en mer- ken. Aan de zak kun je het ook vaak zien: 10kg zware kwaliteit neemt minder ruimte in dan 10kg lichte kwa- liteit en zit daarom in een kleinere zak. Zoek ook naar grote blokken, deze gaan langer mee in je Kamado en helpen om de temperatuur makkelijker te beheersen. Over het algemeen is de houtskool bij een supermarkt of bouwmarkt geen Kamado kwaliteit doordat het ge- maakt is van een lichtere boomsoort en laat je dus liever staan.

houtskool keuze

Wat is dan wel goede houtskool?

Wij werken al langere periode met de Quebrancho. Deze is knetterhard en gaat daardoor lang mee, grote blok- ken, is neutraal qua smaak en is prijstechnisch ook nog eens heel voordelig. Van deze boomsoort worden ook dekken van schepen van gemaakt, dus je kunt nagaan hoe hard het is. Een bijkomend voordeel is dat de zak- ken in Nederland gevuld worden en daardoor veel min- der gruis bevatten dan zakken die elders op de wereld gevuld worden.