INDRUKWEKKENDE GESCHIEDENIS VAN HET KERAMISCHE EI

DE KAMADO

FORNUIS, OVEN EN VUURHAARD IN 1

Kofun Periode

De Yan Stomer noemt men de eerste Kamado: In de Kofun periode (250 na Chr. tot 538 na Chr.) werden er in Japan veel technologische ontwikkelingen overgenomen uit China, waar- onder het verbouwen van rijst en de bereidingsmethoden. Zo ook de Yan Stomer. In Japan werd het houtvuur alleen ingesloten in een klei en aarden vuurhaard, waarin de keramische potten werden geplaatst. De rook kon dan via een schoorsteen ontsnappen.

Kamado stove and Japanese Cooking way

Kamado, een woord met meerdere betekenissen, zoals fornuis, oven en vuurhaard.

Tokugawa Periode

In de Edo-periode of Tokuga- wa-periode (1603 tot 1868 na Chr.) werd de keuken binnen het huis geplaatst. De Kamado werd doorontwikkeld en naar een be- tere werkhoogte gebracht, zodat je er niet bij hoefde te hurken. In een Edo-periode keuken konden er meerdere potten in dezelfde keramische Kamado geplaatst worden, natuurlijk niet alleen meer voor rijst. Maar voor bijna alle toepassingen die men in een keuken heden ten dagen nog steeds gebruikt. Buiten het stomen kan men eigenlijk alles op de toenmalige en huidige Kama- do. Hier zijn er nog velen van bewaard.

Meji Periode

Rond het begin van de 20e eeuw werd de eerste Mushi- Kamado op de markt gebracht, dit is de eerste keramische Ka- mado die op onze Big Green Egg begint te lijken. De bedoe- ling was om een portable ap- paraat te maken, waarbij de vuurkorf in een keramische pot stond. Door de pot af te sluiten, kon je dan het vuur temperen, waarna de rijst nog even rustig door pruttel- de. Daarnaast koelde dan het hele apparaat af en was het verplaatsbaar. In de Japanse Meji-periode werden er veel culinaire technieken uit het buitenland overge- nomen, dus de kans dat deze Mushi- Kamado door de Tandoor werd beïnvloed is vrij groot.

Jaren 50

In de jaren ’50 werd de Mushi- Kamado ontdekt door Amerikaanse soldaten en gebruikt als barbecue. Twee Amerikaanse piloten, Richard Johnson en Farhad Saze- gar zagen een gat in de markt en begonnen, onafhan- kelijk van elkaar, de Kamado als barbecue naar de V.S. te exporteren. De eerste Amerikaanse merken, Japans geproduceerd, heetten simpelweg Kamado en CasaQ. Ze waren er al snel in allerlei kleuren, zoals geel, rood, oranje, blauw en groen. Er werden ook de eerste paten- ten aangevraagd in de V.S. De Mushi- Kamado als rijst- koker werd in Japan al snel verdrongen door de elektri- sche rijstkokers van Toshiba. De Kamado-stijl barbecues werden niet meteen een hit, maar het apparaat had een enthousiaste en fanatieke groep gebruikers.

1989

Het tweede merk dat vanuit Atlanta werd opgezet was Grill Dome in 1989. De productie is in India, Punjab. Dit merk heeft een dikke keramieke schil die lijkt op het materiaal van een tandoor en heeft geen glazuur maar een hittebestendige lak in verschillende kleuren.

1996

Primo was het derde merk vanuit Atlanta, opgericht door George Saramas. Dit merk is het enige waarvan de keramiek tot op heden in de VS zelf wordt geprodu- ceerd. Het gebruikt een technische keramiek met een zwart glazuur. De belangrijkste innovatie van Primo was de Oval. De Oval is een breed gevormde Kamado met een ingebouwd systeem om de stookruimte en de kookruimte in tweeën op te delen. Door deze tweede- ling is het mogelijk om makkelijk met halve roosters en hitteschild te werken.

2003

Komodo Kamado is een merk dat enorm zware betegelde Ka- mado’s maakt van refractorisch cement, die onverwoestbaar zijn en vol met innovaties zit- ten. Opgericht door een Ameri- kaanse ondernemer in Indone- sië in 2003. Het merk had als eerste een ingang voor een PID-con- troller en koud roken, een opgedeelde firebox en een kolenmand, een mogelijkheid om een spit te installeren via de zijkant, standaard drie verdiepingen roosters en een gasversie. Je kunt ze alleen direct vanaf de fabriek kopen en ze moeten vaak met een takelwagen in je tuin geplaatst worden.

2008

Kamado Joe, Monolith en The Bastard zijn opgericht in hetzelfde jaar. Kamado Joe is net als vele merken vanuit Atlanta opgestart, door Bobby Brennan en Kerry Coker. Kamado Joe heeft zich van een vrij standaard Chinees geproduceerde Kamado tot het meest innovatieve merk ontwikkeld. Eigen ontwerp spit, pizza-accessoi- res en lage temperatuur systemen vallen op. Monolith is een Duits merk met als grondlegger Matthias Otto. Monolith heeft zich ook op de innovatie van de Kama- do gestort met als speerpunt in de laatste jaren, inge- bouwde PID-controllers, plancha en wokaccessoires. The Bastard is Nederlands en van de gebroeders Wes- selink.